Saha Çalışmaları

PDM - Saha Çalışmaları

BİLGİ Psikolojik Danışmanlık Merkezi (PDM) olarak yürüttüğümüz toplum ruh sağlığını güçlendirmeye yönelik hizmetlerimiz bu sayfada yer almaktadır. Bütün çalışmalara dair bilgi almak için pdm@bilgi.edu.tr adresine e-posta gönderebilir; duyurularımız ve farklı broşürler için için @bilgikliniksaha Instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Çocuk Psikoterapi Araştırması

İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde çocuk psikoterapilerinin etkililiğini çalıştığımız bir araştırma yürütüyoruz. Bu sayede çocuklarla koruyucu psikoterapileri yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Çalışmamız hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız.

Broşürler:

Deprem Sonrası Ruh Sağlığı:

Pandemide Ruh Sağlığı:

Ebeveynler için Broşürler:

Yetişkinler için Broşürler:

Öğretmenler için Broşürler:

Pandemide Çift İlişkileri:

Kaygılar, uyku problemleri ve çift ilişkileri gibi konularda farklı broşürler için tıklayınız.

Pandemi Webinar Serisi:

@bilgikliniksaha Instagram hesabımızdan bilgilendirme videolarımıza ulaşabilirsiniz.

Rahatlama ve Güvenli Yer Egzersizleri

Kaldırabileceğimizden fazla stresin, kaygının ve yorgunluğun bedenimizde mide, baş, boyun ve sırt ağrısı veya kas gerginlikleri gibi şikayetlere neden olabileceğini hatırlatmak isteriz. Bunları hissettiğinizde @bilgikliniksaha Instagram hesabımızda yer alan rahatlama ve güvenli yer egzersizlerinden faydalanabilirsiniz. Hatta bu egzersizleri günlük rutininizin bir parçası haline getirmeniz hem bu duygularla başa çıkmanıza yardım edecek hem de bedeninizde ortaya çıkan rahatsızlıkları azaltacaktır.

Aileler ve Çocukları için Gönüllü Çevrimiçi Psikoterapi Desteği:

Pandemi sırasında sağlık, kamu ya da belediyede çalışan veya gelirini kaybetmiş ebeveynler ve çocukları için ücretsiz çevrimiçi psikoterapi hizmeti sunuyoruz. İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı mezunlarının katkısıyla oluşturduğumuz destek ağına başvurmak ve ayrıntılı bilgi almak için pdm@bilgi.edu.tr adresine e-posta göndermeniz yeterli olacaktır.

Not: Yapılan yönlendirmelerde ilk 12 seans ücretsiz olacaktır. Yetişkinler ve aileler için bir ağ oluşturulduğunda bilgileri paylaşılacaktır, ancak yetişkin veya aile terapisi ihtiyacınız olduğunda bizimle iletişime geçtiğiniz takdirde bir yönlendirme yapma imkânımız bulunmaktadır.

Çevrimiçi Grup Çalışmaları:

Yeni çalışmalar gerçekleştirildiğinde sosyal medya duyurusu yapılacaktır.

Uzmanlar İçin:

İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı Çift ve Aile Terapisi Alt Dalı mezunları ve öğrencileri tarafından alt dal koordinatörü Dr. Yudum Söylemez liderliğinde ve Çift ve Aile Terapileri Derneği’nin desteğiyle hazırlanan Çevrim İçi Çift ve Aile Terapisi Rehberi’ni sizlere sunmak isteriz.

Pandemi ve izolasyon sebebiyle terapi süreçleri de hızla dijital ortama taşındı. Bu geçişte çift ve aile terapistlerine yardımcı olacak bir kılavuzun eksikliğinin hissedilmesiyle ortaya çıkan bu rehberde; çift ve aileyle çevrim içi çalışırken gerekli olan teknik altyapı ve donanım, dikkat edilmesi gereken noktalar, ortaya çıkabilecek çeşitli dinamikler ve ele alınma önerileri ve çevrim içi ortama adapte edilebilecek çeşitli müdahaleleri bulabilirsiniz. Rehberin esas odağı çevrim içi çift ve aile terapisi olsa da bireylerle çalışan terapistler için de faydalı olacağına inanıyoruz. Başta çift ve aile terapistleri olmak üzere yüz yüze görüşmeleri çevrim içi ortama taşımak durumunda kalan tüm terapistlere faydalı olması dileğiyle!

İndirmek için tıklayınız.

Çevrimiçi terapi son yıllarda dünyamızda birçok terapist tarafından uygulanmaya başlanmıştır. Ancak uzun süredir çerçeve ve etik süreçler konusu gibi birçok boyutta tartışılmaktadır. Çevrimiçi terapi kırsal bölgelerde veya fiziksel kısıtlılık gibi farklı sebeplerle seans odasına ulaşımı olmayan yetişkinler için daha sık uygulanmaktadır. Araştırmalarla etkinliği sorgulanırken, son aylarda günümüz pandemi koşullarında ülkemizde ve dünyadaki terapi uygulamalarında zorunluluk haline gelmiştir. Özellikle ülkemizde çocuklar, ergenler ve ailelerle nadiren denenmiş olan çevrimiçi terapinin bu gruplarda da uygulanabilir ve faydalı olduğunu klinik birimimizin uygulamaları sonucunda görmekteyiz. Yaşam normale dönse de kırsal kesimde yaşayan ve büyük şehirlerde (İstanbul, Ankara ve İzmir gibi) terapi hizmetlerine ulaşamayan danışanlara çevrimiçi kanallarla ruh sağlığı alanında destek verebilmenin mümkün olduğunu pandemi sırasında deneyimlemiş bulunmaktayız.

Bu rehberle hem pandemi döneminde hem de ilerleyen zamanlarda çocuk-ergen terapistlerinin çevrimiçi çalışma konusunda dikkat etmeleri gereken noktaları özetlemeyi ve terapist adaylarının gelecekte çevrimiçi çalışmaya hazır olabilmesi için bir kılavuz sağlamayı amaçlamaktayız. İndirmek için tıklayınız.