Başvuru ve Değerlendirme Süreci
BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı'na başvuru ve değerlendirme süreci üç basamaktan oluşmaktadır, (1) Başvuru Dosyası, (2) Yazılı Bilim Sınavı, (3) Mülakat. Başvuru dosyası üzerinden yapılacak olan değerlendirme sonucu, uygun görülen adaylar yazılı bilim sınavına davet edilecektir. Son aşamada, yazılı bilim sınavında başarılı olan adaylar mülakata davet edilecektir.
1. Başvuru Dosyası:
Başvuru dosyası için aşağıdaki belgeler gerekmektedir:
- Online Başvuru Formu
- Online Başvuru Formu sadece başvuru dönemini kapsayan bir ay süresince erişilebilir olacaktır. Forma bir kez giriş yaptıktan sonra verilecek şifre bilgileriyle forma tekrar girerek düzeltmeler yapılabilir. Form tamamlandığında çıktısının alınıp imzalanması ve başvuru dosyasının içine konması gerekmektedir. Formda kişisel bilgiler, eğitim, sınavlar, geçmiş deneyimler konusunda gerekli yerlerin doldurulması ve bazı soruların yanıtlanması istenecektir. Programa tüm başvurular ortak bir form ile yapılmaktadır; Yetişkin, Çocuk-Ergen ve/veya Çift-Aile alt-dal tercihleri formun içinde belirtilmektedir.
Başvuru dosyasında bir niyet mektubu da istenmektedir. Niyet mektubu Online Başvuru Formu'nda belirtilen yere PDF formatında yüklenmelidir. Ayrıca, çıktısını da alıp başvuru dosyanıza eklemeniz gerekmektedir. Niyet mektubunda bu programda klinik psikoloji yüksek lisansı yapma motivasyonunuzu, sizi bu noktaya getiren deneyim ve niteliklerinizi, ve ileride yapmak istediklerinizi anlatmanız beklenmektedir. - *Niyet mektubu en fazla 1000 kelime olabilir.
- *Hazırlayacağınız niyet mektubunun İngilizce olması gerekmektedir.
- ALES veya GRE veya GMAT belgesi
-
- Başvuru koşullarını sağlamak için gereken minimum puanlar aşağıdaki şekildedir:
- ALES ≥ 70 (eşit ağırlıklı), GRE (sayısal) > 675 (eski puan sistemine göre), GRE (sayısal) > 153 (yeni puan sistemine göre), GMAT (sayısal) > 500
- Girilmiş olan bir sınavın sonucu son başvuru tarihine kadar adaya ulaşmamış ise, bu durumun başvuru dosyasında belirtilmesi ve belgenin en geç mülakat tarihinde dosyaya eklenmiş olması gerekir. ALES belgesinin son 5 yıl içinde, GRE ya da GMAT belgelerinin son 2 yıl içinde alınmış olması gerekir.
- *Bahar döneminde ALES'e girecek adayların, sonuçlarını Mülakat tarihine kadar getirmesi beklenmektedir.
- İngilizce yeterlik belgesi
- Başvuru aşamasında İngilizce yeterliliği belgelemiş olabilmek için gereken minimum puanlar aşağıdaki şekildedir:
TOEFL IBT > 84, BILET 3 ≥ 70, YDS ≥ 70, YÖKDİL ≥ 70
- Girilmiş olan bir sınavın sonucu son başvuru tarihine kadar adaya ulaşmamış ise, bu durumun başvuru dosyasında belirtilmesi ve belgenin en geç mülakat tarihinde dosyaya eklenmiş olması gerekir. YDS ve YÖKDİL belgelerinin son 5 yıl, TOEFL ve BİLET 3 belgelerinin son 2 yıl içinde alınmış olması gerekir.
- Lisans Diploması fotokopisi
- Lisans Not Dökümü (Resmi transkript)
- Başvuru ücretinin (250 TL) banka dekontu
- BAŞVURU ÜCRETİ İÇİN BANKA BİLGİLERİ:
- Banka : Yapı ve Kredi Bankası
Hesap Adı : İstanbul Bilgi Üniversitesi
IBAN : TR44 0006 7010 0000 0041 6248 19
Açıklama : Adayın adı/soyadı ve T.C. Numarası
Başvuru dosyasının, son başvuru tarihinden önce aşağıdaki adrese elden ya da posta yolu ile ulaştırılması gerekmektedir:
Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı
İstanbul Bilgi Üniversitesi
Santral Kampüsü - L2
Eski Silahtarağa Elektrik Santrali
Kazim Karabekir Cad. No: 2/13
34060 Eyüp / İSTANBUL
Başvuru dosyası üzerinden yapılacak olan değerlendirme sonucu, uygun görülen adaylar yazılı bilim sınavına davet edilecektir.
2. Yazılı Bilim Sınavı
Yazılı bilim sınavında adayların temel psikopatoloji ve psikoterapi bilgileri; konulara/durumlara karşılaştırmalı ve eleştirel bir açıdan bakabilme becerileri; ve temel araştırma yöntemleri bilgileri değerlendirilecektir.
Bu sınavda sorulacak soruları başarıyla cevaplayabilmek için, lisans düzeyinde aşağıdaki konulara hâkim olmak gerekmektedir:
- Kişilik Kuramları
- Psikopatoloji
- Klinik Psikoloji/Psikoterapi
- Araştırma yöntemleri
Yazılı bilim sınavı İngilizce olarak yapılmaktadır.
Yazılı bilim sınavında başarılı olan adaylar son aşamada, mülakata davet edilecektir.
3. Mülakat
Bu son aşamada, başvuru dosyası ve yazılı bilim sınavı süreçlerini başarıyla tamamlayan adaylarla programın öğretim üyeleri mülakat yapacaktır. Mülakatta adaylarla tanışmak ve aday ile programın birbirine uygunluğunu birlikte değerlendirmek hedeflenmektedir. Bu kapsamda, adayın şimdiye kadar bu yolda atmış olduğu kişisel ve/veya profesyonel adımlar ve ileriye dönük amaçları ve planları detaylı olarak konuşulur.
Mülakatların ardından, bütün aşamaları dikkate alan genel bir değerlendirme yapılarak, programa girmeye hak kazanan asıl ve yedek aday listeleri açıklanacaktır.
Not: Başvuru ve seçme süreci boyunca ve sonunda, hiç bir adayın belgeleri ve başvuru ücreti iade edilmez.